Country Selection Shoppinglist

TRENDY EYEWEAR MET EEN URBAN KARAKTER

Ad Lib designer Nicolas Berne vertelt ons hoe hij tot zijn ontwerpen komt

De naam Ad Lib betekent “zoals je wilt”. Dat geeft de collectie een gevoel van vrijheid. In hoeverre heb je deze vrijheid?

Nicolas: dat is een interessante vraag, want dat is precies waar het verschil ligt tussen kunst en design.

Zoals bij elk industrieel ontwerpproject, is het van het grootste belang om een goede middenweg te vinden tussen creatieve vrijheid, productienormen en de commerciële beperkingen die verband houden met de vraag van de consument.

Ad Lib is een urban collectie. Welke kenmerken heeft zo’n collectie absoluut nodig?

Nicolas: trendy modellen die gemakkelijk te dragen zijn!

Bij het ontwerpen van dit soort brillencollecties, moet ik op de hoogte zijn van alle kleine veranderingen in modetrends, die moderne grote steden kunnen genereren.

Zoals alle modebewuste stedelingen, moet Ad Lib zichzelf voortdurend opnieuw uitvinden.

Hoe vertaal je modetrends in montuurdesigns?

Vanwege mijn industriële ontwerpachtergrond en opleiding, is Ad Lib gebaseerd op trends uit de meubel- en/of auto-industrie. In deze industrie is creativiteit en ontwerp essentieel om de consument aan te spreken. Ik kan worden geïnspireerd door een detail, een ontwerpconcept, een patroon of een kleurafwerking die ik interessant vind.

Het moeilijkste deel is om deze ideeën te vertalen in een brillenontwerp. In dit stadium wordt alles kleiner en het is een uitdaging om de juiste balans tussen ontwerp en functionaliteit te vinden.

Hoe integreer je technologische elementen?

Met het technische aspect van een bril wordt meestal rekening gehouden tijdens de tekenfase. Ik gebruik CAD software georiënteerd op Japanse monturen. Hierdoor kan ik extreem accuraat zijn en het geeft me volledige controle over elk aspect van het eindproduct – dikte, maten enzovoort – en garandeert zo de functionaliteit van het montuur.

Hoe voeg je sportieve accenten toe?

Dynamische accenten worden geïntegreerd vanaf het begin van het creatieve proces. Elke ontwerp voor deze collectie moet verwijzen naar een sportieve geest dat, samen met een sterke kleurafwerking, het kern concept is van Ad Lib.

Ad Lib moet trendy mensen in de modewereld aantrekken. Wie wil je het liefste aanspreken en welke ontwerpen heb je nodig voor deze mensen?

Mijn beide ouders dragen een Ad Lib bril en ik denk niet dat zij deel uitmaken van de “modewereld”! (lacht) Laten we zeggen dat Ad Lib een brede selectie brillen biedt voor iedereen die op zoek is naar een modern titanium montuur met opvallende kleuraccenten. Een typische Ad Lib drager kan worden omschreven als iemand die nieuwsgierig en jong van geest is en die zich wil onderscheiden van de massa.

Ook al zijn sommige ontwerpen gewaagd, ik zorg er altijd voor dat elk montuur makkelijk te dragen is.

Welke materialen zijn belangrijk voor jou en hoe combineer je ze?

Voornamelijk titanium en bèta titanium. Ik ben blij dat ik voor Charmant werk, een bedrijf dat van oudsher uitgebreide knowhow heeft in het gebruik van dat type metaallegering. Titanium wordt gebruikt voor structurele elementen, terwijl bèta titanium nuttig is voor flexibele onderdelen, zoals scharnieren en veren. Deze twee materialen werken goed samen om lichtgewicht en comfortabele brillen te bieden.

Zijn er kleuren of kleurcombinaties die typisch Ad Lib zijn?

Absoluut cyaan blauw!

Als je de kleuren van jouw collecties kiest, kijk je dan naar belangrijke trends, zoals Pantone, of creëer je je eigen trends?

Wat kleurschema's betreft, volg ik normaal gesproken niet strikt seizoensgebonden kleurentrends om de eenvoudige reden dat de levensduur van brillen veel langer is dan die van andere modeaccessoires. Dus probeer ik te anticiperen en kleurtrends te ontdekken om er zeker van te zijn dat de eindgebruiker kan genieten van zijn of haar montuur totdat het wordt vervangen.

Nieuwe kleurtinten zijn meestal geïnspireerd op verschillende gebieden, zoals sportkleding, sportschoenen, auto's of alles waar ik interesse in heb.

Hoeveel comfort en kwaliteit van een montuur verwacht jouw doelgroep en hoe duurzaam moet een bril zijn?

Naast een aantrekkelijk uiterlijk van een bril, verwacht onze consument kwaliteit en comfort, dat is het DNA van de Charmant Group.

Ad Lib wordt gemaakt volgens strenge normen in onze eigen fabriek, waar kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd bij elke productiestap, van de grondstof tot de uiteindelijke afwerking. Het garandeert een hoogwaardig montuur dat jaren meegaat.

Dankzij een grondige materiaalkeuze en -combinatie is elke bril lichtgewicht en uitgerust met flexibele veren of componenten.