Country Selection Shoppinglist

CORRECTE MANIER VAN HET SCHOONMAKEN VAN JE BRIL TIJDENS CORONA

Hoe kan je bij het schoonmaken van je bril op een effectieve manier sporen van het corona-virus verwijderen, zonder dat je het materiaal van je bril aantast?

Het reinigen van je bril is altijd al belangrijk geweest, ook vóór Corona. Met recente hygiëne- en veiligheidsnormen heeft het onderwerp echter een nieuwe betekenis gekregen.

In deze blog leggen we uit hoe je je bril voorzichtig kunt schoonmaken, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt en waar je vooral op moet letten met betrekking tot Covid-19.

Corona-virussen worden verspreid door hoesten en niezen. Via kleine druppeltjes komt het zo in de lucht. Als je die druppeltjes inademt, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgt, kun je besmet raken met het virus.

Je bril is slechts een greep uit de objecten die je meerdere keren per dag aanraakt - vaak zonder het te beseffen. Je pakt een bril nog vaker als je hem niet de hele dag draagt en maar af en toe opzet, zoals met een leesbril of zonnebril.

 

MAAK JE BRIL REGELMATIG SCHOON

Met de komst van Corona is het nu belangrijker dan ooit om er goed aan te denken dat je je bril meerdere keren per dag schoonmaakt - niet alleen als hij vuil is. Ook belangrijk: maak het hele montuur schoon en niet alleen de lenzen. Regelmatig schoonmaken van de veren en neuspads is niet alleen nuttig om hygiënische redenen. Het zorgt ook voor een betere pasvorm, omdat het verwijderen van vette stoffen ervoor zorgt dat het montuur niet steeds van je neus afglijdt.

 

GEBRUIK GESCHIKTE MATERIALEN VOOR HET SCHOONMAKEN VAN JE BRIL

De beste manier om je bril zorgvuldig schoon te maken terwijl je het materiaal beschermt, is door een mild schoonmaakmiddel te gebruiken. Spoel je bril grondig af onder stromend, lauw water en zeep vervolgens het hele montuur in met zeep of afwasmiddel. De vet-oplossende stoffen in het middel verwijderen zowel vuil als virussen, waardoor ze onschadelijk worden. Spoel het vervolgens voorzichtig af onder warm water en droog de bril af met een zachte microvezeldoek om krassen te voorkomen. Zorg ervoor dat je de microvezeldoek ook regelmatig wast op maximaal 40 graden. Gebruik geen wasverzachter, omdat dit strepen op de bril kan veroorzaken.

Niet aan te raden:

  • Gebruik geen stoffen op alcoholbasis, zoals ontsmettingsmiddelen, voor het reinigen van glazen. Deze kunnen het materiaal van het montuur permanent beschadigen, vooral kunststof monturen.
  • Het schoonmaken van een bril met de mouw van je shirt, sjaal of zakdoek kan praktisch zijn, maar op de lange duur leidt het tot microkrasjes op de lenzen. Hierdoor slijt de bril geleidelijk aan, verslechtert het zicht en heb je sneller een nieuwe bril nodig dan je zou willen.

BRILLEN REINIGEN MET EEN ULTRASOON REINIGINGSAPPARAAT

De meest effectieve en zachte methode voor het grondig reinigen van jouw bril is het gebruik van een ultrasoon reinigingsapparaat. De bril wordt een paar minuten in een bak in het apparaat geplaatst dat is gevuld met water en een paar druppels speciaal reinigingsmiddel.

Er worden ultrasone golven door het water gestuurd, waardoor miljoenen zuurstofbelletje imploderen. Deze belletjes zorgen voor het losweken van vuildeeltjes, zelfs op de plekken waar je normaal niet goed bijkomt, bijvoorbeeld tussen de lenzen en het montuur, de scharnieren en de neuspads. Juist op deze plekken hopen zich stof en vuil van zweet, huidsmeer of make-up op.

De meeste opticiens bieden ultrasoon reinigen als service aan. Als alternatief kun je een eigen apparaat voor thuis kopen. Eenvoudige modellen zijn online beschikbaar tegen een redelijke prijs. Omdat een ultrasone reiniger ook uitstekend geschikt is voor het steriliseren van bijvoorbeeld sieraden en munten, is het wellicht het overwegen waard.

 

Wij wensen jou en jouw bril een lang en gezond leven toe. Zorg voor jullie allebei!